8 Mart 2014 Cumartesi

ISPANAKLI PASTA

Merhabalar,

Çok çok uzun aralardan sonra bu kız yine huzurlarınızda:) Geçen zamanda bir sürü tarif denedi, bazılarında kendini aştı şimdi sıra sizinle paylaşmaya geldi :) Tekrardan hoş geldim o zaman ...

Bugün size ıspanaklı pasta tarifini vereceğim. Hem tadı hem görüntüsü inanılmaz:) Ispanaklı pasta da olur mu demeyin, inanın bana çok seveceksiniz :) haydi bakalım başlıyoruzzzz :)



MALZEMELER:

Pandispanya için:
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3/4 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 2 su bardağı elenmiş un
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 1 su bardağı ıspanak püresi
Pasta İç Kreması için:
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
Pasta Üzeri için:
  • 1 paket krem şanti
  • 1 paket hazır çikolata sosu
  • 40 gr bitter çikolata
  • 3,5 su bardağı süt

YAPILIŞI:

  • 1. Pandispanyanın Yapılışı
   
  • Öncelikle yarım demetten biraz fazla ıspanağın sadece yapraklarını bol su ile güzelce yıkıyoruz.. Yıkamış olduğumuz ıspanakları çelik bir tencereye koyup, üstünü örtecek kadar su ilave edip, haşlıyoruz. (Ispanak çabuk haşlanan bir sebze olduğundan dikkatli olmamızda yarar var.) Haşlanan ıspanaklarımız rondodan geçirerek soğumaya bırakıyoruz.
  • 3 adet yumurtayı ve bir bardak toz şekerimizi mikser yardımıyla iyice çırptıktan sonra üzerine sıvı yağ, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip, tekrardan çırpıyoruz. Fazla katı olan bu kıvam sizi yanıltmasın çünkü üzerine ilave edeceğimiz ıspanak püresi ile pandispanyamız tam kıvamını alacaktır :)
  • Ispanak püresini de eklediğimiz bu harika kıvamlı pandispanya karışımımızı kalıbımıza boşaltıyoruz. (Ben kelepçeli kalıp kullandım. Kalıbın alt kısmına yağlı kağıt koyup, kenarlarını tereyağı ile yağladım.) Önceden 160 derece ısıtılmış fırınımızda 25-30 dakika kadar pişiriyoruz. Piştiğini anlamak için anne yöntemi olan çubuk ya da bıçak batırma yöntemini kullanabilirsiniz. Eğer batırdığımız aparata hamur yapışmıyorsa kekimiz güzelce pişmiş demektir.

      2. Krem Şanti ve Çikolata Sosunun Yapılışı
  • İkinci olarak pasta kreması yapmak yerine krem şanti ve çikolata sosunu hazırlayıp soğutmakta fayda var. 
  • Krem Şanti yapımı: 1 paket krem şantiyi 1 su bardağı soğuk sütle iyice çırpıyoruz. Koyu bir kıvam elde ettikten sonra üzerini streç filmle kaplayıp, pandispanyamızı sıvayana kadar buzdolabında bekletiyoruz. 
  • Çikolata Sosu yapımı; 1 paket hazır çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ve 40 gr. bitter çikolata ile sos tenceresinin içinde kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra birkaç dakika kısık ateşte pişirmemizde yarar var. Kıvaımlı olması pasta sosumuz için daha iyi olacaktır. (Ancak dibi çabuk tutacağından pişerken sürekli karıştırmamız gerekir.) Pişirdiğimiz çikolata sosunun da üzerini kapatarak soğumaya bırakıyoruz.

       3. Pasta İç kremasının Yapılışı
  • 1,5 su bardağı süt, 1 adet yumurta, 4 yemek kaşığı toz şeker, 1 paket şekerli vanilin, 3 yemek kaşığı nişasta ve 2 yemek kaşığı tereyağını bir tencereye boşaltıp, orta ateşte karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz. (Kaynamaya başladığı andan hemen sonra muhallebi kıvamına gelecektir. O yüzden dip tutmaması için sürekli karıştırmak gerekir.)
  • Ocaktan aldıktan sonra yine karıştırmaya devam ederek biraz soğutuyoruz.

       4. Pastanın Birleştirilmesi

       Veeee işin en zevkli kısmında sıra: hazırladıklarımızın ''pasta'' halini alması :) :)

     Kelepçeli kalıptan çıkardığımız pandispanyamızı  pasta kesici yardımıyla ortadan ikiye ayırıyoruz. Alt kısmına hazırladığımız pasta iç kremasını sürüp, pandispanyamızın diğer kısmıyla birleştiriyoruz. Hazırladığımız krem şantiyle tüm üzerini ve yanlarını sıvıyoruz. Üzerine soğuttuğumuz çikolata sosunu döküyoruz. Hatta biraz da görsellik olsun diye üzerine bir kaç çilek de koyuyoruz. Sonra da afiyetle yiyoruz :)
       Afiyetler olsun efenim...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder