2 Mayıs 2013 Perşembe

ZEYTİNLİ KURUTULMUŞ DOMATESLİ AY ÇÖREĞİ


Hep tatlı tarifi olmaz ki azıcık da tuzlu bişeyler yazmak lazım dedim, geçen cumartesi günü okul arkadaşlarıma yaptığım tarifi sizinle paylaşmak istedim:) Zeytin ezmeli, kurutulmuş dometesli tuzlu bir ay çöreği:) Biraz uydurmasyon bir tarifti kabul ama tadı inanılmaz lezzetli oldu:) Pek bir afiyetle yedik:) Siz de yapın bana hak vereceksiniz:) Denemeye değer bir tarif hele ki çaya misafirleriniz varsa hava bile atabilirsiniz benden söylemesi:)

MALZEMELER:

Ay Çöreği için:
  • 1/2 paket yaş maya
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gr eritilmiş tereyağ
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı mahlep
  • 1,5 su bardağı un (kamurun kıvamına göre daha fazla ilave edilebilir)
Arası için:
  • 1 kase zeytin ezmesi
  • 1 kase ince dilimlenmiş kurutulmuş dometes
Üzeri için:
  • Yarım paket ayçekirdeği çekirdeği içi
  • 1 yumurtanın sarısı

YAPILIŞI:
  1. Öncelikle sütümüzü hafif ılıtıp, mayamızı sütün içinde iyice eritiyoruz. Ardından mayalı süte 1 yemek kaşığı şekerimizi ilave edip, bu karışıma yediriyoruz.
  2. 1 yumurtamızı ayrı bir kapta iyice çırpıyoruz.
  3. Derin bir kaba unumuzu eliyoruz. Ortasını biraz açıp; çırpılmış yumurtayı, tuzu, mahlebi, mayalı sütü ve sıvı yağı ekleyip iyice yoğuruyoruz. Ele yapışmayan bir kıvam elde etmemiz gerekiyor. Bunun için eğer un az gelirse ilave edebiliriz.
  4. Hamurumuzu, mayalanmadan önce 3 eşit parçaya bölüyoruz. Sonra her bir parçayı da kendi içerisinde 4 eşit parçaya bölüyoruz. Toplamda 12 hamurumuz olmalı.
  5. Herbir parçayı un serptiğimiz tezgahta merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız ilk hamuru bir pasta tabağına koyuyoruz, üzerine erimiş tereyağını bir fırça yardımı ile sürüyoruz ve üzerine açtığımız ikinci hamurumuzu seriyoruz. Yine yağlayıp, üçüncüyü koyup, işlemi tekrarlayoruz. Dördüncü hamuru da en üste koyup yağladıktan sonra bu tabağı buzdolabına kaldırıp, hamurumuzu dinlendiriyoruz.
  6. Bu şekilde 4 kat hamurdan oluşan toplam 3 adet pasta tabağımızın olması gerekiyor. Tüm hamurlarımızı yaklaşık yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
  7. Dinlenen 3 set hamurumuzu dolaptan çıkarıyoruz. Birinci seti, un serptiğimiz tezgahta merdane yardımıyla orta büyüklükte bir daire olacak şekilde açıyoruz. Açtığımız bu hamuru 6 eşit üçgen elde edecek şekilde bıçakla kesiyoruz. aynı şekilde kalan 2 set hamurumuza da aynı işlemleri uyguluyoruz.
  8. Üçgenlerin geniş tarafına bir tatlı kaşığı zeytin ezmesini bıçak yardımıyla sürüp, üzerine doğranmış kurutulmuş domateslerden bir tutam serpiyoruz. Ve sigara böreği sarar gibi sarıyoruz. Her iki ucundan da bükerek son şeklimiz olan ay şekline getiriyoruz.
  9. Yağlı kağıtla kapladığımız fırın tepsisine ay çöreklerimizi diziyoruz. Yumurtanın sarısını beyazından ayırıp, çöreklerimizin üzerlerine silikon fırça ile sürüyoruz. Son olarak ayıklanmış yarım paket ayçekirdeği içlerini tüm ay çöreklerimizin üzerine eşit şekilde serpiyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyetler olsun...:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder