29 Nisan 2013 Pazartesi

SULTANİ LOKUMLU FISTIKLI RULO PASTA


İşte bomba gibi bir tarifle karşınızdayım:) Yapımı biraz meşakatli, bol kalorili ancak tadı damaktan gün boyu gitmeyen bol fıstıklı bir de üstüne fıstıklı sultani lokumlu bir pasta:)

Kızlarla gelenekselleşen günümüz için acaba farklı ne yapabilirim diye düşünürken geldi aklıma rulo pasta yapmak. İnternette gezinirken yine sevgili Yasemin Bölükbaş'tan ilham aldım:) İlk rulo pasta deneyimim başarılı sonuçlandı:) Hatta before-after şeklinde bile resmedildi. Huzurlarınızda denemekten asla pişman olmayacağınız, özel tarifleriniz arasına girecek bir tarif...:)



MALZEMELER:

Pandispanyası için:
  • 5 yumurta
  • 1/2 su bardağından 1 parmak eksik + 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kekun 
  • 2,5 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
İç Kreması için:
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 4 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilin
  • 3 yemek kaşığı toz antep fıstığı
Dış Kreması için:
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 çimdik tuz
  • 1/2 kutu krema
  • 1/2 su bardağından 1 parmak fazla süt
  • 1+1/2 paket pasta çikolatası [180 gr]
YAPILIŞI:

Pandispanyamızı soğumadan kullanacağımız için öncelikle kremaları hazırlamamız gerekiyor.

Dış Kremanın Hazırlanması:
  1. Pasta çikolatasını (ben Nestlenin Pasta Çikolatasını kullandım) küçük parçalar halinde derin bir kasenin içine doğruyoruz.
  2. Ayrı bir tencerenin içine çikolata hariç tüm dış krema malzemelerimizi ekliyoruz ve yüksek ateşte sürekli çırpma teli yardımıyla karıştırıp, kaynayıp göz göz olana kadar pişiriyoruz.
  3. Kremamız göz göz olmaya başladığı zaman ocağın altını kapatıp, doğramış olduğumuz çikolatanın üzerine boşaltıyoruz.
  4. Çikolayı eriyene kadar çırpma teli ile çırpıyoruz. Üzerini streç filmle, kremanın üzerine yapışacak şekilde kaplayıp, soğumaya bırakıyoruz.
İç Kremanın Hazırlanması:
  1. Bir tencerenin içerisine iç kremamızın fıstık ve vanilin dışındaki tüm malzemelerini ekleyip, yüksek ateşte çırpma teli ile karıştırarak, kaynayıp göz göz olana kadar pişiriyoruz.
  2. Kremamız göz göz olmaya başladığı zaman ocağın altını kapatıp, derin bir kaseye boşaltıyoruz.
  3. Fıstık ve vanilini ilave edip mikserle 2-3 dakika çırpıyoruz. Üzerini streç filmle, kremanın üzerine yapışacak şekilde kaplayıp, soğumaya bırakıyoruz.
Pandispanyanın Hazırlanması:
  1. Öncelikle fırınımızı alt üst konumda 200 derecede ısıtıyoruz. (Turbo konumda olmayacak)
  2. Fırın tepsimizi yağlıyoruz. Sonra üzerine, tabanını kaplayacak şekilde yağlı kağıt seriyoruz. Yağlı kağıdın üzerini bir kere daha yağlıyoruz ve üzerine un serpiştiriyoruz.
  3. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıp, her ikisini de ayrı ayrı ve mutlaka çelik ya da cam kaseye alıyoruz.
  4. Yumurtaların sarılarını 1/2 su bardağından bir parmak eksik şekerle iyice köpürüp kabarana kadar mikserle çırpıyoruz. İçine de vanilya özütümüzü ekleyip, çırpmaya devam ediyoruz. (vanilya özütü yoksa yerine 1 paket vanilin de kullanabilirsiniz.)
  5. Ayrı bir yerde un ve kakaoyu en az iki kere eliyoruz. Unlu karışımı yumurta sarılarına ilave edip, mikserle çırpıyoruz. (çok fazla mikserle çırpmaya gerek yok, karışması yeterli)
  6. Yumurtanın aklarını çelik ya da cam bir kasede bir çimdik tuzla kabarana kadar çırpıyoruz. Tarifte kalan 1 yemek kaşık şekeri kabaran yumurta aklarına ilave edip parlak tepecikler oluşturana kadar çırpmaya devam ediyoruz.
  7. Yumurta aklarını sarılarına tahta bir spatula yardımıyla karıştırıyoruz. Ancak burada önemli nokta akların havasını söndürmemeye dikkat ediyoruz. Bu sebeple yavaş yavaş karıştırıyoruz. (Spatulayı hep aynı yönde karışımın çevresinden alarak karıştırıyoruz. Asla doğrudan karışımın göbeğine spatulayı batırmıyoruz.)
  8. Pandispanya karışımını hazırladığımız tepsiye döküp, spatula yardımıyla tüm tepsiye yayıyoruz. Hava kabarcığı olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor.
  9. Ve tepsiyi önceden ısıttığımız fırına atıyoruz. Yalnız kek ince olduğu ve yüksek ısıda pişeceği için kısa zamanda pişecektir. Yakmamaya özen gösterin. En fazla 10 dakikada pişer. Rulo pasta yapacağımız için kıtır olmaması gerekiyor. Kek kenarından toplanmaya başlayınca pişmiş demektir.
Pastanın kremalarla biraraya getirilmesi:
  1. Kek fırından çıktığı gibi soğumaya başlayacaktır. (en fazla 5 dakika) Tezgaha genişçe yağlı kağıt seriyoruz. Üzerine bir süzgeçle pudra şekeri ve kakao serpiyoruz. Soğuyan keki bu yağlı kağıt üzerine ters çeviriyoruz. (Eğer kekin kenarları fazla pişmişse tırtıklı bıçak yardımıyla kesmemiz gerekir ki rulo yaparken keki zorlamasınlar)
  2. Ters çevirdiğimiz kekin üzerine kremanın tamamını boşaltıp, spatula yardımıyla kekin tüm üzerini kaplıyoruz.
  3. Ortasına sultani lokumu koyuyoruz.
  4. Kekin altındaki yağlı kağıt yardımıyla sıkıca bir rulo yapıyoruz. En son yağlı kağıdımızla ise pastamızı paket yapıyoruz. (kenarlarından büzerek şeker şeklinde yapabiliriz) Buzdolabında en az 5-6 saat bekletiyoruz.
  5. Dinlenen pastamızı buzdolabından çıkarıp yağlı kağıdından ayırıp bir bütün olarak servis tabağımıza yerleştiriyoruz. Hazırlağımız dış kremayı bıçak yardımıyla tüm pastamızın üzerine sürüyoruz. Dekor çikolata ve toz fıstıkla süslüyoruz. Veeee pastamız hazır:)
Afiyetler olsun...:)

2 yorum:

  1. Selen Hanım, bundan ne zaman yiyebilirz acaba? Çok leziz görünüyor :)

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Sevil Hanımcığım tabiki en kısa zamanda beğenilerinize sunulacaktır :)

      Sil