27 Nisan 2013 Cumartesi

KREM KARAMELLİ KEK


Veee işte ilk tarifimle huzurlarınızdayım:) Heyecanlıyım, mutluyum:) Nice güzel, cici tariflerle karşınızda olmak umuduyla vira bismillah diyorum ve tarifime başlıyorum:)
İlk tarifim krem karamelli kek... Çok sevdiğim Yasemin Bölükbaş'ın tarafımca değişiklikler yapılmış versiyonudur:) Ben biraz portakalını abarttım ama inanın tarifi uyguladıktan sonra neden ilk olarak bu tarifi yazdığımı çok iyi anlayacaksınız:) Mmmmmm nefis, pek bir leziz...

MALZEMELER:

Karamel için:
  • 1 su bardağı şeker
Krem Karamelin (Krem) Kreması için:
  • 4 yumurta
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 500 ml. süt
  • 1 portakal kabuğunun rendesi
Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
  • 2 portakal kabuğunun rendesi
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle fırınımızı 175 derecede ısıtıyoruz.
  2. İlk aşama olarak karamelimizi yapıyoruz. Tabanı kalın bir tencede 1 su bardağı şekeri sıvılaşıp rengi dönene kadar karıştırarak eritiyoruz. Dikkat etmemiz gereken nokta; şeker çabuk yanacağı için başından ayrılmamamız.
  3. Hazırladığımız karameli donmadan kek kalıbına boşaltıyoruz. Kalıbı kesinlikle yağlamıyoruz ve silikon ya da kelepçeli kek kalıbı kullanmıyoruz.
  4. İkinci aşama olarak krem karamelimizin kremini hazırlıyoruz. Önce yumurtaları ayrı bir kapta çırpıyoruz. Daha sonra krem için gerekli diğer malzemelerimizi ve çırpılan yumurtalarımızı derin bir çelik ya da cam karıştırma kabında homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpma teliyle karıştırıyoruz. Bu aşamada miksere gerek yok çünkü malzemelerle kısa sürede homojen bir karışım elde ediliyor. Hazırladığımız bu karışımı kek kalıbına, karamelin üzerine boşaltıyoruz.
  5. Üçüncü aşamamızda kekimizi hazırlıyoruz. Ayrı bir derin çelik ya da cam kasede önce yumurtalarımızı ve şekerimizi beyazlayıp, kabarana kadar mikserle çırpıyoruz. Sonra sırasıyla vanilya özütü, sıvıyağ ve sütü ilave edip tekrar çırpıyoruz. (Vanilya özütü yerine 1 paket vanilya da kullanılabilir.) En son olarak, un, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi ve kakaoyu ayrı bir kasede karıştırıp, çırpılan malzemelerimizin üzerine 3 kerede ilave ediyoruz ve homojen olana kadar çırpıyoruz.
  6. Son aşamamızda kek karışımımızı da kek kalıbına, krem karamelin üzerine boşaltıyoruz. Gördüğünüz karışık görüntü sizi yanıltmasın piştiğinde inanılmaz bir şekilde birbirinden ayrılıyorlar:)
  7. Krem karamel kek karışımımızı 40-45 dakika benmari usulü pişiriyoruz. (benmari usulü yöntem: Kalıbı geniş ve derin bir tepsiye oturtun. Tepsinin içine kalıbın yarısından biraz daha yukarıya kadar gelecek şekilde kaynar su koyun.)
  8. Piştiğini anlamak için bıçak ile test edebilirsiniz. Bıçağa yapışan malzeme yoksa kek pişmiştir. Keki piştiği zaman kreması da pişmiş olacaktır. Kek fırından çıktıktan sonra oda ısısına gelmesini bekliyoruz. Ve bir gece buzdolabında dinlendiriyoruz. (ne kadar çok dinlendirirsek okadar lezzetli oluyor.)
  9. Son olarak servis yapmadan en az yarım saat önce kalıbı servis tabağının üzerine ters çevirerek buzdolabında bekletiyoruz. Servis etmek için kalıbı servis tabağına ters çevirmeden önce bıçakla kekin kenarından geçiyoruz, bir iki kere de kabın tabanına vuruyoruz ki kekimiz kolayca kalıbından çıksın. Vee krem karamelli kekimiz hazır, dilimleyerek servis edebiliriz:)
Afiyetler olsun...:)



2 yorum:

  1. Merhabalar
    Blogunuza baktım da ben de sizleri görmek isterim sayfama davet etmek istedim
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar
    Blogunuza baktım da ben de sizleri görmek isterim sayfama davet etmek istedim
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil